Gyakori kérdések

Általában…

Mit jelent az “online képkidolgozás”?

Az “online” fogalom ma már elfogadott kifejezése az internet világának. Jelentése leegyszerűsítve, jelen esetben az, hogy képkidolgozási szolgáltatásunkat az interneten keresztül is igénybe veheti: képeit webkapcsolaton keresztül eljuttathatja hozzánk nagyításra. Természetesen a képeken ezúttal egyértelműen digitális eszközökkel készített fotókat értünk. Ezek az eszközök ma már jellemzően digitális fényképezőgépek, scannerek, mobil telefonok. (Az utóbbi években az okostelefonok által rögzített kép minősége vizualitásában egyre inkább megközelíti a fényképezőgépek képeit.)

Az elkészült nagyításokat sajnos csak a megszokott módokon adhatjuk át, juttathatjuk el Önhöz.

Mik az online képkidolgozás előnyei?

A számos kényelmi megfontolások felsorolása helyett fontosabbnak találjuk kiemelni azt, hogy gyakran mennyi energiát és időt vesz el, amikor a fotókat csoportosítani, sorbarendezni kell a nagyításra előkészítéshez. Amennyiben sikerült ezt megoldani, az így összeállított anyagot valamilyen számítógépes adathordozóra kell rögzíten, hogy szállítható legyen. Nagyobb számú rendelés esetében ez igen munkás feladat is lehet és magában rejti a  többszöri tévedés veszélyét.

Online megrendelés esetén nincs szükség kényszer csoportosításra, a képeket saját mappájukból töltheti fel szerverünkre. Megadhat egy általános nagyítási méretet, amelyet szükség esetén egyes képeknél a “Megjegyzések” rovatban megváltoztathat. Kollégáink fokozott figyelemmel ügyelnek az Ön utasításaira a képek kidolgozásával kapcsolatban.

Valóban, kényelmesen, otthonról, egész nap bármikor elküldheti a megrendelést.

Technikai fogalmak, kérdések

Mi a “felbontás”?

A digitális felbontás hétköznapi egyszerűséggel azt jelenti, hogy az adott képet egy eszköz (pl. digitális fényképezőgép) hány elemi pontra oszt fel ahhoz, hogy alkalmas legyen számítógépes feldolgozásra. Az így keletkező adathalmaz továbbítható, különböző digitális eszközök, berendezések segítségével megjeleníthető. (monitor, nyomtató, stb). Vizuális élmény vonatkozásában egy jó minőségű, képeslap méretű fotó kb 2,1  millió képpontból áll. A kezelőprogramok különböző tömörítő eljárásokkal sűrítik össze az adathalmazt a kedvezőbb tárolás, továbbítás érdekében. A korszerű tömörítés rendívül hatékony, a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képeslap (10 cm x 15 cm) vizuális minőségromlás nélküli megjelenítéséhez elegendő egy kb 1 – 1,2 Mb mértetű file.

Mit jelent a digitális világban a “képméret”?

Ebben az esetben a legcélszerűbb értelmezés a képet létrehozó rendelkezésre álló képpontok mennyisége. Könnyen belátható, hogy ha ugyanazt a képet több képpontra bontjuk, akkor a több képpontból jobb minőségű másolatát készíthetjük az eredetinek. Az eredetin ezúttal a digitális eszköz (pl. digitális fényképezőgép) által készített fotót, másolaton pedig az erről készített papírképet értjük. Ahhoz, hogy egy képeslap méretű papírképet fotóminőségűnek érezzünk, körülbelül 1700 képpont alkotja a hosszabbik élt, míg kb. 1200 a rövidebbet. A kettő szorzata jelenti a szükséges képpontok számát, vagyis kb. 2000000 különálló pontot. Az emberi szem ezt a mennyiséget 10 cm x 15 cm felületen fotóminőségűnek érzékeli. A szükséges különálló pontok száma tehát 2 Mbyte. A programok szerencsére különböző eljárásokkal tömöríteni képesek azt a mennyiséget. Minél nagyobb, a tömörítési arány, a méret annál kisebb lesz, de a kitömörített kép minősége romlik. Célszerű tehát olyan tömörítést alkalmazni, ahol a minőségromlás még nem zavaró. Általában elmondható, hogy 1 Mbyte körüli érték megfelel a követelményeknek, de a kép támájától függően ez lehet sokkal kevesebb is.

Képkidolgozás technikai kérdései

Mit jelent a “FIT” és a “FILL” fogalom?

Ezt jelenti:

fitfill

FIT

A felső esetben a papírkép rövidebb éleinél keskeny fehér csik marad. Ennek oka az, hogy a digitális fényképező eszközök oldalarányainak alapbeállítása általában 3:4. Ez az eszköztől függően, de az esetek többségében átállítható fotózás előtt, a kívánatos 2:3 -ra, amely a hagyományos fotópapír szabványos oldalaránya.

FILL

Az alsó esetben a kép teljes egészében kitölti a fotópapírt, de az említett arány különbség miatt a hosszabbik oldalaknál keskeny csíkban hiányozni fog képrészlet. Ez lehet zavaró, de komponálástól függően lehet elfogadható is.

Mekkora a megfelelő  file méret az egyes papírkép méretekhez?

A legelterjedtebben használt *.jpg kiterjesztésű tömörítést feltételezve, 80%-nál jobb minőségben, az ajánlott file méretek a következők:

9 cm x 13 cm   800 kbyte

10 cm x 15 cm   1.2 Mbyte

13 cm x 18 cm    1.8 Mbyte

15 cm x 21 cm    2.1 Mbyte

20 cm x 30 cm    2.5 Mbyte